November 8. a cappuccino világnapja. Hogy az egyik legnépszerűbb kávés ital elnevezése honnan ered, nem tudni biztosan, azt viszont igen, hogy a világ minden pontján ismerik és szeretik.

A cappuccino eredete nem meglepő módon – ahogyan a neve is sejteti – a kapucinus rendhez fűződik. A XVI. században, Olaszországban alapított rend szeretett volna visszatérni a Szent Ferenc által képviselt eszmékhez és teljesen szegénységben élni, miközben a szegényeken és rászorulókon segítenek. A szerzetesek az öltözetük után kapták a nevüket, ugyanis barna csuklyás – vagyis kapucnis, latinul caputiumos – csuhát viseltek. A cappuccino azonban állítólag a rend egy bizonyos tagjának Marco d’Aviano atyának köszönheti a nevét. A Telegraph szerint, amikor az oszmán hadsereg 1683-ban megpróbálta elfoglalni Bécset, d’Aviano atya volt az, aki összefogta a keresztény csapatokat és győzelemre vezette őket.

A legenda szerint, miután a törökök elmenekültek hátrahagyták többek közt a kávét is, amit magukkal hoztak, ám az italt a keresztény seregek túl keserűnek találták, ezért tejjel és mézzel tették ihatóbbá – és Marco d’Aviano tiszteletére a kapucinus rend után nevezték el.

Egy másik történet az 1700-as évekre vezeti vissza a cappuccino eredetét. Eszerint a bécsi „Kapuziner” kávéházban tejszínnel, cukorral és fűszerekkel ízesítve kínálták a kávét, így a kávézó után nevezték el a forró italt.

Bárhonnan is eredjen az elnevezése, a mai formájában ismert cappuccinót, Olaszországnak köszönhetjük, ahol az 1930-as években készítették el először a tejes-habos eszpresszót.

És hogy mitől lesz a cappuccino több, mint egy tejeskávé?

Az olaszpresszo szerint: “a cappuccino egy kávé alapú ital, mely eszpresszó kávé és forró tej felhasználásával készül, a tetejét finom tejhab borítja. Cappuccino-t leggyakrabban eszpresszó géppel készítenek. Az eszpresszó adja az ital térfogatának alsó harmadát, ezt hasonló mennyiségű krémesített, forró tej követ, amit a presszógép gőzével készítettek elő. Az ital felső harmadát (legalább 1cm-t meghaladó vastagságban) a gőzölés során készült hab fedi le, mely különböző formákkal, vagy kakóval, csokireszelékkel is díszíthető, de csakis a vendég kérésére. ”

Fotó: Pexels/Porapak Apichodilok

Ismét fényárban úsznak David Coverdale szólóalbumai

Ma a cappuccino világnapját ünnepeljük

„Led Zeppelin IV“ 53!

Nagy volt a jövés-menés az őszi szünetben

Mariah Carey a karácsony királynőjeként is viasszobrot kapott

Óvjuk a sünöket!

„Whole Lotta Love” - 55 éve imádjuk

Rekordkéséssel érkezett meg az első hó a Fujira

Nem csak Vegasban ünnepel a Scorpions

34 éves az album, amely új irányba vitte Whitney Houston zenéjét

További hírek

Dévényi Tibor

Abaházi Csaba

Vágó Piros

Lovász László

Bochkor Gábor

Jurásek Balázs

Nyerges Izabella

Várkonyi Attila

Dénes Tamás

Leirer Timi

B. Tóth László

Best FM

Most szól:

  • Következő