Az ENSZ 62/139-es határozata szerint április 2. az Autizmus Világnapja. Ezen a napon az ENSZ minden tagállamában felhívják a figyelmet az autizmusra, amely tízmilliókat érint a Földön. Az Autizmus Világnapjához itthon is több eseméyn kapcsolódik.

Április 2-án és az azt követő napokban, hetekben a világ minden táján kékbe borulnak ikonikus épületek, híres természeti képződmények. Magyarország is csatlakozik a “Ragyogj kéken!” figyelemfelkeltő kampányhoz – ma este kék megvilágítást kap felújított Lánchíd, kéken ragyog még április 2-án este Budapest legfiatalabb kulturális létesítménye, a Müpa is.

Ismét köszöntik az Autizmus Világnapját a BKV járatain is: az Autisták Országos Szövetsége, az AOSZ, a Főpolgármesteri Hivatal, valamint a BKK és a BKV együttműködésének köszönhetően immár második évben mondják be a BKV járművein az Autizmus Világnapját köszöntő gondolatokat. Április 2-án, a repülőtéri busz és a metró kivételével a BKV összes járművén 2 óránként hallhatják az Autizmus Világnapját köszöntő gondolatokat az utasok:
“Kedves Utasaink! Közel 100 ezer autista társunkkal élünk együtt Magyarországon. Számukra nehéz a társadalom láthatatlan szabályainak értelmezése, a zajos, sokszor kiszámíthatatlan és információkkal teli világhoz való alkalmazkodás, abban való együttműködés. Tájékozódjon az autizmusról az Autisták Országos Szövetségének weboldalán! A tudás segíti az együttműködést. Április másodika az Autizmus Világnapja.”

Az Autizmus Világnapjához kapcsolódva meglepetéssel készült az AOSZ és MTK Budapest is. Autizmussal élő szurkolók az egyik március végi meccset, páholyból nézhették végig és közvetlen közelről is részesei lehettek a mérkőzésnek: az autista gyermekek, felnőttek, szurkolók kísérték a játékosokat a pályára a mérkőzés előtt. Az MTK Budapest mezt ajándékoz nekik, amit emlékül hazavihetnek.

Idén az Autizmus Napja apropóján egyedülálló együttműködés jött létre az Autisták Országos Szövetsége és a Szegedi Tudományegyetem között is: családsegítés, gyermekjólét, szociális intézmények, iskolák és egészségügy – a Szegedi Tudományegyetem Egészségtudományi és Szociális Képzési Karának hallgatói ezeken a területeken fognak dolgozni. Az együttműködésnek köszönhetően az Egészségtudományi és Szociális Képzési Kar hallgatói a jövőben a tanulmányaik során autizmus-tudást szerezhetnek.
A “Semmi rólunk nélkülünk!” elv jegyében az Autisták Országos Szövetsége és a Szociális Munka és Szociálpolitikai Tanszék együttműködik az autizmusban érintett családok élethelyzetével, segítésével foglalkozó tananyag fejlesztésében is.
“2024 az autizmus éve” – címmel rendezvénysorozat is megvalósul, melynek keretében az áprilisban tartandó szakmai héten a kar épületében bemutatják az Autisták Országos Szövetsége Ezerarcú autizmus című kiállítását. A kiállítást a szakmai hét első napján Kővári Edit, az AOSZ elnöke nyitja meg. Szintén a program keretében “Lehet-e autista hallgató a padtársam?” címmel szemléletformáló foglalkozáson is részt vehetnek a rendezvényre látogatók.

Napjainkban már aligha találunk olyan gyermeket, vagy felnőttet, aki ne találkozott volna személyesen autista személlyel. Várakozhatunk közösen az orvosnál, állhatunk együtt a sorban a boltban, lehet a gyermekünk osztálytársa, vagy akár a munkatársunk is valaki, akinek a mindennapjait meghatározza az autizmus spektrum zavar.
A nemzetközi statisztikák szerint az autizmus spektrum zavar előfordulásának gyakorisága dinamikusan nő, a legfrissebb adatok szerint a gyermekek körében közelít a 2%-hoz. Az óvodákban és az iskolákban ma már kb. minden 3. osztályteremben ül egy gyermek, akinek a mindennapjait az autizmus befolyásolja.

Forrás: Autisták Országos Szövetsége/OS/MTI

Bochkor 6X ! Játsszon a Retro Rádióval és ünnepeljen a születésnapos Bochival!

Szombaton ismét lemezboltok napja

Forgalmi és nosztalgiajárművek is lesznek a BKV idei első nyílt napján

Hazai és külföldi sztárfellépőkkel rendezik augusztus elején a Paloznaki Jazzpikniket

Már streamelhető a Let It Be és egy új Beatles-könyv is megjelent

Az ABBA és a Blondie felvételei is bekerültek az amerikai Kongresszusi Könyvtár gyűjteményébe

Közös dalt írtak a Lennon – McCartney fiúk

Mark Knopfler megénekelte Newcastle folyóját

Természetvédelmi kárt okozhatnak a költési időszakban végzett fa- és bokroskivágások

Történelmi koncertjéről készített filmet a Rolling Stones

Itt az Eagles zenéjének esszenciája - egy albumon

További hírek

Dévényi Tibor

Abaházi Csaba

Vágó Piros

Lovász László

Bochkor Gábor

Jurásek Balázs

Nyerges Izabella

Várkonyi Attila

Dénes Tamás

Leirer Timi

B. Tóth László

Best FM

Most szól:

  • Következő