Az eddigieknél is látványosabb, megújult ünnepi fénydekoráció, idén először varázslatos mesevilágba kalauzoló multimédia-kiállítás, új helyszínről, a magasból, élőben előadott hangulatzenei produkciók, 12 méteres karácsonyfa, fényfestés, szelfipont, ingyenesen igénybe vehető jégpálya, minőségi kézműves és gasztronómia kiállítók, a válogatott ínyencségek között pedig 1500 forintos, pénztárcabarát menükínálat is fogadja az ünnepelni vágyókat Budapesten, a Szent István Bazilika előtti téren.

Békés adventi hangulat, az ünnepi időszak illatai, ízei, fényei és meghitt pillanatai – 2023-ban meglepetésekkel várja látogatóit a tavaly harmadszorra is Európa legjobb karácsonyi vásárának választott Advent Bazilika, amely november 17-én, immár tizenharmadik alkalommal nyitja meg képzeletbeli kapuit.  Az Advent Bazilikát évek óta azzal az eltökélt szándékkal hozzák létre a szervezők, hogy semmihez sem hasonlítható ünnepi atmoszférát teremtve, minőségi időtöltést és különleges gasztronómiai kínálatot nyújtsanak a látogatóknak.

A Szent István téren rendezett karácsonyi vásár nem csupán a magyar főváros, de az európai régió egyik legszebb ünnepi rendezvénye is egyben. A népszerű és kedvelt turisztikai célpont három alkalommal, 2019-ben, 2021-ben és 2022-ben is elnyerte az „Európa legjobb karácsonyi vására” címet. Az Advent Bazilika a tavalyi triplázáskor a legjobbak legjobbjának járó elismerés mellé ráadásul a Karácsonyi vásárok állócsillaga címet is elnyerte.

Közönségkedvenc látványosságok mellett új programelemek

A korábbi népszerű programok mellett számos újdonság is várja az adventezőket. Megújul a vásár fénydekorációja, új girlandok és fényhálók díszítik a teret, valamint a kiállítók épületeit.

Az újdonságok sorában, adventi meglepetésként a szervezők egy varázslatos multimédia-kiállítással is készülnek: látványos fény-installációkkal megidézik az Alice Csodaországban bámulatos mesevilágát, amelybe belépve a látogatók elmerülhetnek a képzelet birodalmában.

Idén az Advent Bazilika utcazenei produkciói felköltöznek a magasba, a nagyhütte tetejére.  Hetente négyszer lépnek színre az adventi hangulatot kiegészítő kulturális produkciók, hogy gospel, folk, jazz és funk stílusba csomagolt műsorukkal színesítsék a vásári forgatagot.

A hagyományhoz hűen, a vásár központi részében kap majd helyet a gyönyörűen feldíszített, 12 méter magas, monumentális karácsonyfa és itt várja a gyerekeket az ingyenesen igénybe vehető korcsolyapálya korcsolyabérlési lehetőséggel, korcsolyaoktatással.

Sokak szerint a leglenyűgözőbb programelem, a Bazilika homlokzatára vetített fényfestés idén is elmaradhatatlan része lesz a vásárnak. A látogatók minden nap 17:30-tól fél óránként gyönyörködhetnek a 3D vetítésekben, a szünetekben pedig a rendezvény különleges szelfipontjáról a vállalkozókedvűek egyedi mintát varázsolhatnak a Bazilika homlokzatára – hogy aztán fotót készítsenek, és a szelfi automata 48 nyelvből választható karácsonyi üzeneteinek valamelyikével kiegészítve posztolják a saját maguk által kreált, különleges alkotást.

Varázslatos élményt ígér az Advent Bazilika VR szánja is, amelyet bárki kipróbálhat, hogy átélje, milyen a Mikulás mögött utazni.

Hazai kiállítók, hungarikumok és pénztárcabarát menükínálat

A rendezvény területén idén is kizárólag hazai kiállítók kapnak helyet, akik között kézműves és gasztronómiai árusok egyaránt megtalálhatóak. Utóbbiak a közkedvelt, kifogástalan alapanyagokból előállított ünnepi-vásári ételek mellett a rendezvény szellemiségének megfelelően számos, csak itt kapható ínyencséget is kínálnak. Így megtalálható lesz számos streetfood és barbeque fogás is, ahogyan a hazai csárda kultúra étkei is.

A rendezvényen külön hangsúlyt kapnak a Hungarikumok. Így az elmaradhatatlan kürtőskalács és lángos mellett, pálinka, akácméz, tokaji borok, piros paprika, villányi bor, szürkemarha-, és mangalica étel is kapható lesz.

Önálló kiállítóhelyet kapnak Magyarország legnevesebb pincészeteinek prémium bortermékei, de a hazai borászati kultúra egyes kiváló tételei borpárosításként megjelennek a gasztrokiállítóknál is, akik javasolt bor-tétellel együtt megvásárolható menüt is étlapra tűznek.

A tavalyi évhez hasonlóan, a szervezők idén is gondoskodtak róla, hogy minden pénztárcának megfelelő étel- és ital kínálat várja a látogatókat: kivétel nélkül minden nagykonyhánál elérhető lesz naponta egy étel, amelyet 1500 forintos fix áron vásárolhatnak meg a látogatók.

Az ízek és illatok mellett kézműves kiállítók – népművészek, iparművészek és modern dizájner terméket kínáló innovatív alkotók – is hozzájárulnak a vásár hangulatához egyedi, kézzel készített remekeikkel.

Ünnepi áhítat, tradíció és múltidézés Európa legjobb karácsonyi vásárában

Igazi különlegességnek ígérkezik az a látványműhely, amelyben kovácsmesterek mutatják be szakmájuk fortélyait, és a régmúlt időket idézi meg a Fortepannal közösen megvalósított „Advent Anno” című fotókiállítás is, amely a kiállító pavilonok külső oldalát fogja díszíteni.

A Bazilika előtt foglalja el méltó helyét a csodálatos betlehemi jászol, valamint itt díszíti a teret az a monumentális adventi koszorú is, amelynek gyertyái vasárnaponként az adventi időszak meghitt momentumaiként gyúlnak majd fel.

Hagyományihoz hűen, az Advent Bazilika idén is helyet biztosít a Magyar Ökumenikus Segélyszervezetnek, amely a vásár teljes ideje alatt várja az adományokat. A szolgálat önkéntesei a helyszínen maguk sütötte és díszített dekoratív mézeskalács szívvel hálálják meg az adakozók segítő szándékát.

Közel 20 százalékkal nagyobb az idei karácsonyi költségvetésünk

Csepregi Éva az első előadóművész, aki bélyegre kerül

Közel százezer fontért kelt David Bowie két dalának kézirata

Újabb fontos dolgokat árult el Ridley Scott az új Gladiátor-filmről

Kihirdették az Év bejglije verseny győzteseit

A karácsonyi kidőszakban figyeljünk jobban a levél- és csomagfeladásra

Jövő héten indul a jegyértékesítés a 2024-es foci EB-re

A divat és a Beatles történetén át mesél az életéről Ringo Starr

A slágerlisták élvonalában debütált Dolly Parton rockalbuma

Nagy összegekért keltek el egy prágai árverésen Václav Havel személyes tárgyai

További hírek

Dévényi Tibor

Abaházi Csaba

Vágó Piros

Lovász László

Bochkor Gábor

Jurásek Balázs

Nyerges Izabella

Várkonyi Attila

Dénes Tamás

Leirer Timi

B. Tóth László

Best FM

Most szól:

  • Következő