Magas összegetkért találtak új gazdára vasárnap egy prágai árverésen Václav Havel volt cseh államfő és író személyes tárgyai, amelyet Dagmar Havlová, az egykori emberi jogi aktivista sógornője bocsátott aukcióra a Kodl Galériában.

Václav Havel zöld télikabátjáért, amelyet a rendszerváltó politikus az 1989 novemberi csehszlovákia bársonyos forradalom napjaiban hordott, 2,76 millió koronát (44,16 millió forint) adott egy licitáló. Ebben az ikonikus kabátban mondta el Havel beszédét egyebek között 1989. november 25-én a prágai Letná téren megrendezett többszázezres, rendszerellenes tüntetésen, amely a korabeli kommunista hatalom elleni legnagyobb csehszlovákiai megmozdulás volt. A kabát kikiáltási ára 200 ezer korona volt.A kabát értékét növelte, hogy tartozik hozzá egy Havel által írt személyes levél is, amelyet 1989 február 21-én írt, amikor 9 hónapos börtönbüntetésre ítélték, és titokban sikerült átadnia sógornőjének; akkor csúsztatta a nő zsebébe, amikor a tárgyalóterembe lépve megölelte.

Árverésre került két, Václav Havel által az 1950-es években festett kép is. A Vincent van Gogh önarcképéről Havel által szabadon készített másolat 550 ezer koronáért, míg a Napfényes táj című tájképért 600 ezer koronát adtak. Mindkét kép Havel testvérének hagyatékából származott.
Václav Havel fiatalkori festői próbálkozásairól csak a legszűkebb családi és baráti köre tudott, ezért az árverési tárgyak bemutatását követő hetekben a cseh sajtóban többen kétségbe vonták, hogy egyáltalán ő lenne a képek alkotója. A Kodl Galéria ezért szakértőket kért fel a művek vizsgálatára, akik egyértelműen arra a véleményre jutottak, hogy valóban Václav Havel készíthette őket. Fiatalkori képeinek többségét Václav Havel barátainak ajándékozta, akik megerősítették, hogy Havel maga volt a festő.

Dagmar Havlová közölte, hogy az árverésen befolyt összeget a Prága központjában álló híres Lucerna palota felújítására fordítja, amelynek ő az egyetlen tulajdonosa. Havel sógornője újságíróknak elmondta: azért bocsátotta árverésre a volt államfő személyes tárgyait, mert a Lucerna palota felújítása jóval többe kerül a tervezettnél.

Forrás: MTI

Fotó: Shepard Sherbell/Getty Images

Közel négy évszázaddal ezelőtt jelent meg a Master Of Puppets

39 éve nagyot alkotott a Wham

51 éves a "The Dark Side of the Moon"

A Blondie és az Atomic 44 éve ugrott a slágerlisták élére

A Retro Rádióval három 3 napon át nyerhet belépőt a Hungária koncertjére, amit 30 év múlva is emlegetni fogunk!

A kanadai Xavier Dolan lesz a második legjelentősebb szekció zsűrijének elnöke Cannes-ban

Különleges kiadvánnyal ünnepli a "Pyromania" 40. évfordulóját a Def Lepard

Liam Neesonnal tér vissza a „Csupasz pisztoly”

Budapest, Eger és Pécs volt a kedvenc téli úticélunk

Pekingben jövőre óriáspanda rezervátum nyílik

További hírek

Dévényi Tibor

Abaházi Csaba

Vágó Piros

Lovász László

Bochkor Gábor

Jurásek Balázs

Nyerges Izabella

Várkonyi Attila

Dénes Tamás

Leirer Timi

B. Tóth László

Best FM

Most szól:

  • Következő