A Magyar Cukrász Ipartestület tizenkilencedik alkalommal hirdette meg a „Magyarország Tortája” versenyt augusztus 20-i nemzeti ünnepünk, államalapító Szent István ünnepe, Magyarország szimbolikus születésnapja köszöntésére. A versenyt óriási népszerűségnek örvend, évről évre egyre többen és egyre nagyobb kíváncsisággal várják az ünnepi tortát. A versenyre a magyar cukrászat hagyományain alapuló, főként magyar alapanyagokra épülő tortákat vár az Ipartestület – a 2025. évi versenyt a „Dobostorta 140” témakörben hirdették meg.

A hungarikum dobostorta idén ünnepli megjelenésének 140. évfordulóját. Dobos C. József a tortáját 1884-ben alkotta meg, de első alkalommal 1885-ben a Budapesti Országos Általános Kiállításon mutatta be a nagyközönségnek.

A versenyzőknek a nevezett tortájukban a dobostorta jellegét adó alapanyagait fel kellett használniuk, de szabadon választott mennyiségben és rétegrendben: tojás, cukor/karamellizált cukor, vaj, étcsokoládé, Bourbon vaníliás cukor és/vagy vanília rúd.

A  dobostorta klasszikus alapanyagai mellett, az alábbi alapanyagkosarakból legalább két csoportból egy-egy alapanyagot is fel kellett használni a nevezett tortáknál:

Kárpát-medencében őshonos fűszerek (pl. kakukkfű, levendula, menta, zsálya, izsóp, lestyán, csombor); hungarikum pálinkák vagy a Kárpát-medence őshonos szőlőfajtáiból készült borok (pl. barackpálinka, szilvapálinka, almapálinka, meggypálinka, pl: kéknyelű, furmint, hárslevelű, kadarka); őshonos magyar gyümölcsök (pl. berkenye, kajszibarack, meggy, birs, őszibarack, alma, körte, cseresznye, szilva)

Ennek szellemében rendkívül izgalmas kreációkkal neveztek a versenyzők idén is az ország minden területéről, a versenyre 34 torta nevezése érkezett.

Az őshonos magyar gyümölcsök szinte teljes választékát használták a versenyzők a birstől a somon át a homoktövisig, de elmondható, hogy a sláger a meggy és a kajszibarack volt. A fűszerekkel is bátran bántak a nevező cukrászok, legkedveltebbnek a zsálya és a kakukkfű bizonyult a tortákban. Aszú, furmint, kéknyelű, hárslevelű is előfordult, de akadarka ihlette meg leginkább a versenyzőket a magyar borok közül és természetesen a gyümölcspálinkák is több tortában megjelentek ízesítésként.

Az idei döntős torták a következők:

ARANYKÖRTE – Kocsis Réka – Krém Cukrászda, Székesfehérvár
ARANYLIGET – Papp Dániel – Papp Cukrászda, Makó
DCJ STÍLUSGYAKORLAT – Balogh László és Kis Roland – Kézműves Cukrászda, Gyula
FÜRTÖS MENYECSKE – Rosta Sándor – Mozart Cukrászda, Hévíz
NAPSUGÁR – Novák Ádám és Haller-Dovalovszki Barbara – REÖK Kézműves Cukrászda és Kávéház, Szeged
VADSZÜRETI CSÁBÍTÁS – Füredi Krisztián – Hisztéria Cukrászda, Tápiószecső

A zsűri három fordulós értékelés után hirdeti ki a győztest. Az első körben az anonim nevezett tortákból választotta ki a zsűri a hat tortát, ezeket a második körben újra kóstolják, és javaslatokat tesznek azok tökéletesítésére.

Az idei zsűri tagjai:

– Balogh Nóra (Sakura Cukrászda, Nagymaros)
– Uhrin Anna (Budapest Marriott Hotel, Budapest)
– Bergmann Nándor (A kis Bergmann Cukrászda, Balatonfüred)
– Kiss Zoltán (Kiss Cukrászda, Lajosmizse)
– Kovács Alfréd (Édes Vonal Cukrászda, Vác)
– Knezsik István (Autós Nagykoalíció, Budapest)
– Vincze Lajos (Pepe Cukrászda, Zirc)

A döntőben a tortákat a zsűri jelenlétében, az ipartestület tanműhelyében kell majd elkészíteni a versenyzőknek, ahol a zsűri ismét meghatározott jellemzők szerinti pontozással választja meg a győztest.

A Magyarország Cukormentes Tortája verseny első zsűrizése már múlt csütörtökön lezajlott, amit az Egy Csepp Figyelem Alapítvány a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai támogatásával rendez meg évről évre. A döntőbe, melyet júniusban rendeznek meg a Magyarország Tortája döntőjével párhuzamosan, a következő torták kerültek be:

Álmodozó – Kovács Alfréd, Édes Vonal Cukrászda – Vác
Bíborköd – Lawal-Papp Zsófia, Papp Cukrászda – Makó
Cseppharmat – Lakatos Pál és Bicsérdi Viktória, Levendula és Kert Cukrászda – Szigetszentmiklós
Meggy Mandula Szimfónia – Benczur Sándor, Kovács János, Marcipán Cukrászda – Hódmezővásárhely
Nyári ébredés – Vadócz Jenő és Pethő Gábor, Promenád Kávéház, Balatongyörök

Mindkét verseny győztesét augusztus elején ismerheti meg a nagyközönség, és az augusztus 20-i ünnepségeken kóstolhatja meg először. Ezt követően az ország több száz cukrászdája árusítja majd a nyertes tortákat.

10 album, amely 2025-ben 50 éves

„Hiszek benne, hogy a dolgok akkor történnek, amikor történniük kell" - újjáéled Jimmy Page és a The Black Crowes negyedszázados koncertalbuma

Több mint 50 000 aláírás gyűlt össze, hogy a nashville-i repülőtér Dolly Parton nevét viselje

40 év után tér vissza Magyarországra Nena

Hogyan tudnék élni nélküled? - vagy a film zenéje nélkül CD-n

Életre kelnek a húsvéti hagyományok Ópusztaszeren

Generációk közt szeretett volna hidat építeni Bryan May és Benson Boone – úgy tűnik sikertelenül

50 000 fontot érhet a Titanic egyik utasának zsebórája

Tracy Chapman bakeliten adta ki jubiláló bemutatkozó albumát

A Beatles 41 éve kapta meg az első és egyben utolsó Oscar-díját

Alkotóházzá válik Esterházy Péter egykori otthona

További hírek

Dévényi Tibor

Abaházi Csaba

Vágó Piros

Lovász László

Bochkor Gábor

Jurásek Balázs

Nyerges Izabella

Várkonyi Attila

Dénes Tamás

Leirer Timi

B. Tóth László

Best FM

Most szól:

  • Következő