Harminchat éve tartó dalszerzői-előadói munkája során a METROPOLIS Ákos első dupla stúdióalbuma. Az impozáns kivitelű, gazdag kiadvány huszonkét felvételt tartalmaz, a szerzemények a 2019-es, nagy sikerű Időszigetlemez óta eltelt időszakban születtek. A két korong két különböző hangszerelésű zenei világot jelenít meg: az Északi oldal a gitáralapú, a Déli oldal a szintetizátorhangzásra épülő dalokat foglalja magában.

A szövegeket, mint mindig, most is Ákos írta, emellett tizenhárom tétel zenéjét szerezte és hangszerelte, valamint szokás szerint a szerzői és előadói feladatok mellett producere és művészeti vezetője is volt az albumnak. Szerzőtársai közül Lepés Gábor négy dal zenéjét jegyzi, ő volt hangmérnökként Ákos legfőbb alkotótársa. Madarász Gábor gitáros és az exbonanzás Menczel Gábor szintis két-két szerzemény zenéjét hozta, ezek mellett a lemezre felkerült egy Mandoki Soulmates-nóta jelentősen átfazonírozott, magyar nyelvű változata is, amelyen olyan világsztárok játszanak, mint Mike Stern jazzgitáros vagy Ian Anderson a JethroTull zenekarból.

A Make Orwell Fiction Again alcímet viselő dupla stúdióalbum olyan már ismert sikerdalokat tartalmaz, mint Az utolsó békeév, a Fel a szívekkel, az Ember maradj vagy az azonos című kisjátékfilm főcímdala, a Magunk maradtunk. Az új szerzemények a címadó Metropolistól az antiutópisztikus Kalifornián vagy a Passió képeit felvillantó Golgotán át a slágervárományos A tükör című dalig sokszínű zenei világot mutatnak, amit az előadótól megszokott hangsúlyos, a jelen világunkra reflektáló dalszövegek foglalnak egységbe.

A kiadvány limitált példányszámban jelenik meg könyvformátumú, gazdag képanyagot felvonultató, keményfedeles dupla CD-n, valamint szintén komoly kivitelű dupla LP-n – a letöltés és a nagy felbontásban is elérhető stream mellett.

„Furcsa dolog öt év sűrített eredményét kézben tartani hanghordozó képében. Nagy öröm volt a szerzői munka, az állandó stúdiózás – ráadásul intenzív turnézás, próbák és rengeteg utazás mellett. A kiadványunk megjelenése előtt huszonkét napon át közöltünk részleteket a felvételekből, ezek mellett egy-két személyes gondolatot is megosztottam a dalok kapcsán az akos.hu honlapunkon és a többi felületünkön is. Nagy jutalom, hogy egy olyan korszakban, amely már-már lemondani látszik az albumformátumról, mi lemezt adhatunk ki, ráadásul duplát. Ilyenkor igyekszünk megadni a módját, olyan kiadványt megjelentetni, amely kiviteli és tartalmi szempontból is megfelel ennek a várakozásnak: a miénknek és a közönségének is” – mondta Ákos a METROPOLIS megjelenése kapcsán.

A Lemezbemutató koncert 2024. december 14.-én a, Papp László Budapest Arénában lesz.

Ég veled Maggie Smith

Megérkezett Ákos első dupla stúdióalbuma

Ma van a turizmus világnapja

37 éve állt az amerikai slágerlista élére a „Bad”

Bejelentették az idei Rock & Roll Hírességek Csarnoka beiktatási ceremónia fellépőit

Az Iron Maiden duplázik Budapesten jövő májusban

Michael Jackson "Thrillerje" belépett a YouTube milliárdosok klubjába

Eddig kiadatlan felvételekkel érkezik az új Eric Clapton album

Az erő legyen veled Mark Hamill!

Dupla Piramis koncertlemez jelent meg felújítva, vinylen

További hírek

Dévényi Tibor

Abaházi Csaba

Vágó Piros

Lovász László

Bochkor Gábor

Jurásek Balázs

Nyerges Izabella

Várkonyi Attila

Dénes Tamás

Leirer Timi

B. Tóth László

Best FM

Most szól:

  • Következő