Napjaink dzsessz zenéjének két korszakos gitárosa, Al Di Meola és Mike Stern dupla koncerten lép fel zenekaraival november 10-én az Erkel Színházban.

Az Al Di Meola Electric Band több mint három és fél évtized után tér vissza Budapestre, és november 9-i koncertjük után másnap is színpadra lépnek – áll a szervezők közleményében.

Al Di Meola évtizedek óta a világ legjobb gitárosai közé tartozik. Az összetett ritmikai szinkópák, a provokatív lírai dallamok és a kifinomult harmóniák iránti folyamatos rajongása áll zenéjének középpontjában.

Jelenlegi zenekarában Elias Tona basszusgitáron, Carmelo Medina gitáron, Luis Alicea és Gisella Giurfa dobon, Gumbi Ortiz ütőhangszereken játszik. Az Electric turné során a Return to Foreverrel készített dalok mellett korai lemezeiből is válogat szerzeményeket, többek között a Land of the Midnight Sun-ról, az Elegant Gypsy-ről és a Casinóról. Elmondása szerint korai gitárjához is visszatért, az 1971-es Gibson Les Paul Custom-hoz.

“Ezt a gitárt használtam az első Return to Forever lemezeken, amikor 19 évesen csatlakoztam a zenekarhoz. Ez volt az Elegant Gypsy borítóján is, ezen játszottam a Land of the Midnight Sun-on. A hetvenes évek óta nem játszottam rajta, a hangja, ahogy az 50 wattos Marshallomon megszólal, az egyik legütősebb hangzás, amit valaha hallottam” – modnta Al Di Meola.

A november 10-i est másik főszereplője Mike Stern, a modern dzsessz és dzsessz-rock kiemelkedő gitárosa, aki világszerte a legismertebb koncerttermekben és fesztiválokon lép fel. A nagyszerű technikával rendelkező művész a szakma, a kritika és a közönség elismerését egyaránt kivívta.

Gitárjátékának egyedisége abban rejlik, ahogy a dzsessz eleganciáját és könnyed virtuozitását a rock energiájával és feszültségteremtő erejével ötvözi. Olyan sztárokkal játszott együtt, mint Billy Cobham, Miles Davis és Jaco Pastorius, tagja volt a Steps Ahead-nek és a Brecker Brothers-nek.

Az elmúlt évtizedekben saját nevét viselő zenekarával is komoly sikereket aratott. A Mike Stern Bandben Stern mellett is számos világsztár játszik: Dennis Chambers a dobos, Chris Minh Doky a basszusgitáros, Bob Franceschini a szaxofonos, és színpadra lép a német gitáros, Leni Stern is.

A JazzFest Budapest szervezésében megvalósuló estén a közönség akár gitárpárbajt is láthat Al Di Meolától és Mike Sterntől.

Forrás: MTI

Fotó: Daniel Knighton / Getty Images

David Gilmour kijött a "dagonyából" - elkelt a Pink Floyd katalógusa

Al Di Meola és Mike Stern az Erkel Színházban

39 éve a szerelem ereje a slágerlista élére repítette Jennifer Rusht

Szenes Iván dalai előtt tiszteleg a Qualitons a Müpában

Las Vegas-ban ünnepel a 60 éves Scorpions

2026 euróért is kínálnak belépőt a 2026-os téli opimpia megnyitójára

53 éves minden idők egyik legjobb dala

Novemberben Angelina Jolie Maria Callas-ként tér vissza a mozikba

Bogdán Ádám: brutálisan erős mérkőzésre számítok

Aki megnyerhette volna, inkább a pénzdíjat választotta – kalapács alá kerül George Harrison „szent grál” gitárja,

Idén is megválasztották Budapest Desszertjét

További hírek

Dévényi Tibor

Abaházi Csaba

Vágó Piros

Lovász László

Bochkor Gábor

Jurásek Balázs

Nyerges Izabella

Várkonyi Attila

Dénes Tamás

Leirer Timi

B. Tóth László

Best FM

Most szól:

  • Következő